Traumapsycholoog Johan Op De Beeck

Trauma confrontatie? Zeker, maar enkel binnen een veilige context

Samenvatting:
Door de confrontatie met de ingrijpende herinneringen aan te gaan terwijl je je VEILIG voelt (en enkel wanneer je je veilig voelt) kan je de stressreacties en flash-backs afleren.


Onze volkswijsheid kent het gezegde: als je van je paard valt, dan moet je er meteen terug opstappen. Angst wordt minder of gaat over indien je na een pijnlijke situatie meteen terug controle en veiligheid ervaart. Angst wordt groter en breidt zich uit als we vertrekkende vanuit een trauma gaan verbeelden wat nog allemaal misgelopen zou kunnen zijn. Ons geheugennetwerk met de levendige voorstellingen neemt deze voorstelling immers aan als "waar".

Iemand die angst heeft om met de trein te rijden, en toch een verplaatsing met de trein wil doen, heeft veel meer angst op de momenten vóór de treinrit dan wanneer hij op de trein zit. Zijn fantasieën en voorstellingen van een treinrit zijn veel beangstigender dan een reële treinrit en de informatie die hij of zij opneemt tijdens zo een rit.

Als je meteen terug op je paard stapt, en je blijft het te baas, dan maak je niet zoveel voorstellingen rond wat er mis kan lopen. Je ervaart opnieuw controle en meesterschap.

Vaak komen getraumatiseerden gepland of ongepland in confrontatie met nieuwe ervaringen die hen erg sterk herinneren aan de lastige gebeurtenissen, en geraken ze opnieuw overstuur. De reële situaties en gebeurtenissen die ze dan meemaken worden verbonden met de aanwezige angst. Het trauma verzacht hierbij niet maar groeit uit op nieuwe levensdomeinen. Flash-Backs, plotse levendige beelden of geluiden van tijdens het trauma worden meer en meer uitgelokt (meer triggers).

Confrontatie met de lastige ervaringen blijkt soms de stress te verminderen, en soms vermeerderd de stress of breidt ze zich uit naar andere levensdomeinen. Wetenschappers zeggen hier: traumaconfrontatie is een noodzakelijke voorwaarde om tot traumaverwerking te komen maar niet voldoende. Wat bij de confrontatie noodzakelijk is, is VEILIGHEID.

Wanneer cliënten zich in het hier en nu veilig blijven voelen, terwijl ze de confrontatie aangaan met de lastige gebeurtenissen, wordt het mogelijk om af te leren wat hen voordien allemaal herinnerde aan het trauma.
Nu pas ervaren ze dat de traumatische gebeurtenissen voorbij zijn (oef!). Er komt een rustig en genuanceerd verhaal in de plaats van de overstelpende en dreigende emotionele draaikolk. Alle aandacht en energie om maar niet aan het trauma herinnerd te worden komt nu vrij en kan voor andere zaken gebruikt worden.
Cliënten ervaren na een veilige en grondige traumaconfrontatie steeds weer vrijheid en opluchting.

De Morgen van zaterdag 5 januari 2013 (pagina 7-Wetenschap) brengt de vertaling van een artikel uit The New York Times. In dit artikel wordt beschreven hoe Nepalese kindsoldaten die met enthousiasme en blijheid na de oorlog ontvangen worden door hun familie en dorpsgenoten niet meer stress ervaren dan andere leeftijdsgenoten. De kindsoldaten die bij terugkeer afgewezen en gestigmatiseerd worden door familie en dorpsgenoten ontwikkelen wel post traumatische stress.

Ze herstellen zich in het waarnemen en voelen van veiligheid, erbij horen en gezonde controle. De stress die aanvankelijk samenhing met trauma's wordt achter gelaten. Zonder traumaconfrontatie je gevoel aan veiligheid, erbij horen, controle herwinnen kan voldoende zijn. In een veilige therapeutische relatie geeft traumaconfrontatie echter de zekerheid dat de trauma's voor de cliënt achter de rug zijn.

. . . lees verder: Ge(s)laagde traumaverwerking: trauma's verwerken doorheen verschillende lagen