Een OCMW kan de kosten voor psychotherapie, voor mensen met psychische problemen en na een beslissing van de OCMW-Raad, op zich nemen. Hou hierbij rekening dat ze dit doorgaans (er zijn uitzonderingen) zullen stopzetten zo gauw je over een eigen inkomen beschikt (ook al is dat via artikel 60).
Na een (werk)ongeval komt de verzekering doorgaans tussen in de kosten om te genezen van het psychotrauma, te leren omgaan met de beperkingen, het leren beheersen of omgaan met (blijvende) pijn.
FedAsil of het opvanginitiatief waar een vluchteling verblijft kan de kosten voor psychotherapie op zich nemen. De verwijzing gebeurt door de medische dienst of de psychosociale dienst van het opvanginitiatief. Ook sociale tolken kunnen hierbij ingeschakeld worden.
Een aantal werkgevers hebben een "Employer Assistant Program" (EAP) afgesloten met een EAP-verstrekker. Meestal kunnen hun werknemers inbellen op een speciaal, vaak gratis, telefoonnummer en worden ze op hun vraag verwezen naar psychotherapie. Een aantal sessies psychotherapie (meestal beperkt maar vaak voldoende voor de aanwezige problematiek) kunnen zij via het EAP gratis volgen.
Verzekeringen vragen, gezien psychotherapie nog niet erkend is als medische activiteit, vaak een motiverend verslag alvorens tot terugbetaling over te gaan van de psychotherapie. Dit betekent dat je als cliënt de kosten voorschiet. Mijn ervaring leert dat een beslissing tot terugbetaling soms lang op zich laat wachten, en soms niet gegeven wordt door de verzekering (1, 2). Hetzelfde geld voor het OCMW of voor werknemers die recht hebben op EAP maar niet via de geijkte weg hun aanvraag doen.
Psychotherapie is gebaat bij maximale transparantie en duidelijkheid. Als psychotherapeut steun ik cliënten bij hun moeilijkheden, maar neem ik deze moeilijkheden (zoals afwachten of er terugbetaling gaat gebeuren) best niet over!
Maximale duidelijkheid en transparantie betekent in dit geval dat je alvast de kosten op jouw neemt zolang de verzekering (of dergelijke) nog geen beslissing heeft genomen. Ik verstrek je een factuur die deze kosten bewijzen en waarmee je deze kosten kan terug vragen.
Nadat er een toestemming is en wanneer jij, de verzekering / OCMW / werkgever / FedAsil ... wenst dat de facturen door de derde betaler rechtstreeks aan mij vergoed worden, kan ik hierop ingaan.
Indien de derde betaler me geen extra verplichtingen oplegt, of de gebruiken dit laten verwachten, (zoals verslaggeving of registratie) dan verschilt mijn ereloon niet van dat van andere cliënten. (zie tarief)
Ik ben in regel voor alle ziekenfondsen die een terugbetaling verstrekken. (Meer info vind je hier.) Ingaand op 1/1/2016 hebben een aantal mutualiteiten hun terugbetaling bij psychotherapie aan volwassenen uitgebreid. Contacteer je mutualiteit om dit na te gaan.
Een aantal Europese organisaties (NATO / Europese gemeenschap) alsook ziekenfondsen verbonden aan een bedrijf (bv. spoorwegen) komen eveneens (gedeeltelijk) tussen in de kosten voor psychotherapie.
Je betaalt in dit geval mijn gewone ereloon en ik bezorg je een factuur of vul het formulier in dat het ziekenfonds hiertoe voorziet. Nadien krijg je van het ziekenfonds de (gedeeltelijke) terugbetaling op jouw rekening.